Øst for Eden

(East of Eden) er en amerikansk dramafilm fra 1955 som er basert på John Steinbecks roman av samme navn. Elia Kazan har regissert filmen og hovedrollen spilles av James Dean.

Øst for Eden er formet etter den bibelske historien om Kain og Abel, og tittelen er hentet fra 1. Mosebok. Filmens handling foregår på Monterey-halvøya der forfatteren selv vokste opp. Regissør Elia Kazan klarer godt å overføre fortellingens storslagenhet til film, og skaper et levende bilde av Californias vestkyst i tiden rett før første verdenskrig.

James Dean spiller Cal, den yngste av to sønner og familiens sorte får. Hans far- bonden Adam Trask (Raymond Massey) er en dominerende og bibeltro mann, som ønsker at Cal skal være mer som sin bror, Aron (Richard Davalos). Selv om Cal forsøker så godt han kan, klarer han ikke å få sin fars oppmerksomhet og kjærlighet. Når Cal begynner å rote i familiens fortid finner han ut at moren, som han har blitt fortalt var død, er i full vigør og driver byens bordell. Nå har Cal et middel for å rokke ved maktbalansen i familien.

Kazan er kjent for å bringe fram det beste i sine skuespillere. I Øst for Eden lar han konflikten mellom far og sønn understrekes av skuespillerstilene. Raymond Massey gir med sin klassiske fremtoning rollen som patriarken Adam stoisk pundus, i motsetning til James Deans method-acting preget av improvisasjon og realisme, som understreker Cals opprørskhet mot arvesynden han er belastet med.

Filmen var Kazans første i farger. Filmen ble nominert til fire Oskar, for beste regi, beste hovedrolle, beste filmatisering, men filmen ble bare belønnet med en Oscar, for beste kvinnelige birolle til Jo Van Fleet i rollen som mor til Cal.

pdfPersoner i Øst for Eden

Link til IMDB

Arrangementsdetaljer

Starttidspunkt 14.02.2018 13:00
Sted
Caroline kino- og konferansesenter, Halvan
Konsul Knudtzons gate 4, 6509 Kristiansund, Norge
Caroline kino- og konferansesenter, Halvan
Del